• 022 561 330
 • osjovanpopovicindjija@gmail.com
 • срб   | |   srb
 • 16.септембар, Међународни дан заштите озонског омотача

  16.септембар, Међународни дан заштите озонског омотача

  Међународни дан заштите озонског омотача, 16. септембар, слави ово достигнуће, а слоган „Озон за живот“, подсећа нас да је озон пресудан за живот на Земљи, и да морамо наставити да штитимо озонски омотач за будуће генерације.

  Када су научници 70тих година открили да хемикалије произведене људском активношћу узрокују оштећење озонског омотача, и да то оштећење може да доведе до повећања случајева рака коже и катаракте, и да утиче на биљке и екосистеме, глобални одговор је био пресудан. Године 1985. усвојена је Бечка конвенција о заштити озонског омотача, па се ове године обиљежава и 36 година од усвајања Бечке конвенције и 36 година заштите озонског омотача. Под окриљем Монтреалског протокола, а у сарадњи влада држава чланица Протокола, научника и индустрије до сада је елиминисано 99% супстанци које оштећују озонски омотач. Захваљујући Монтреалском протоколу, озонски омотач се опоравља и очекује се да ће се вратити на вредности од пре 1980. године, до средине овог века. Као подршка Протоколу, усвојен је Кигали амандман, који је ступио на снагу 2019. године. Имплементацијом Кигали амандмана допринијеће се смањењу потрошње флуороугљоводоника (ХФЦ супстанци) које су гасови са ефектом стаклене баште и имају висок потенцијал глобалног загревања, а који су штетни по животну средину.

  Наши ученици 3. разреда уз помоћ учитељице Катарине Милошевић и библиотекара Александра Мијалковића припремили су представу на тему озона, од слоганом Позониште.У тооку пројекта организован је и ликовни конкурс на исту тему. Пројекту су се прикључили и остали ученици нижих разреда , као и наши предшколци.
  Пројекат је реализован уз сарадњу са Министарством заштите животне средине, и организације Унидо из Беча. 

  На поклон смо добили моторички полигон, као и мноштво школског прибора. 

  Лепо смо се забавили и много тога научили. Знање наше делимо, и много се веселимо!