• 022 561 330
 • skolajp@ospopovicindjija.edu.rs
 • срб   | |   srb
 • Дан јабуке

  Дан јабуке

  Дан јабуке, 20. октобар, је први пут обележен 1990. године у Лондону, са циљем указивања на здравствени значај тог воћа и да би се представиле многобројне сорте јабука. С временом су традицију обележавања Дана јабука прихватиле бројне земље, промовишући на тај начин важност јабуке за исхрану и здравље људи. Она је једина воћка која има свој дан на светском нивоу.

  Основна школа „Јован Поповић“ из Инђије  спроводи различите еколошке активности. Праћењем еколошког календара, Светски дан јабуке је нашао своје место у Годишњем плану рада еко школе.

  На веома занимљив и маштовит начин, школа је обележила Дан јабуке. Циљ обележавања овог дана био је подстицање деце на креативност и дружење, и пре свега стицање здравих навика у исхрани. Ученици су научили пуно о јабуци, њеном значају за здравље, симболици у књижевности и народној традицији. Уз дружење, били су у прилици да пробају различите слаткише које су направиле њихове маме и баке, али и да једу свеже јабуке.

  У ову активност се укључио знатан број ученика, учитеља и родитеља. Програм је  реализован испред школе, где се окупио велики број ученика, родитеља и радника школе. Ту су изложени радови на тему јабука: цртежи, панои, песме, модели, свеже јабуке, али и пуно колача, пита, штрудли са јабукама. Сви су се потрудили и дали све од себе да ово дружење буде корисно и успешно.

  Овај дан ће многима бити за памћење, дан који ће се и наредних година радо обележавати.

  Катарина Милошевић