• 022 561 330
 • skolajp@ospopovicindjija.edu.rs
 • срб   | |   srb
 • Дан школе обележавамо у ванредним околностима

  Дан школе обележавамо у ванредним околностима

  Поштовани ученици и колеге наставници,

  Ове године Дан школе ће се прославити у прилично измењеним околностима. Први пут после 58 година неће се славити ни у фискултурној сали, ни у холу, ни у парку, ни у летњој учионици. Свакако не у Културном центру. Славиће се по кућама, у становима, двориштима, али највише у главама и срцима. Али – да не претерамо у химни школи и знању, са којима нисмо били увек у присним односима, чак и када „социјална дистанца“ није била толико популарна реч. Чини се да је школа у друштву оно што је јабука међу воћкама. Не много вољена за ужину (радо бисмо је, кад смо гладни, мењали и за жваку), не сувише цењена у односу на свакако прецењени манго, или авокадо, бачена украј пута јер је тако обична и свакодневна, готово досадна са својим порукама о здрављу и витаминима. Када се каже „јабука на дан – и доктор ти није потребан“, исто је као оно „од колевке па до гроба – најлепше је ђачко доба“. Сви то знамо, али се ретко када тога стварно и сетимо. Барем не док смо здрави и док идемо у школу. А када се разболимо – жао нам је што нисмо више јели ту „краљицу воћа“ (како то баке воле да кажу). Када школу завршимо, или када је (као сада) виђамо само као слаткиш у излогу и море на разгледници – е, онда се ужелимо тог „забрањеног воћа“. Сетимо се да се нешто не може „скоро разумети“, баш као што се не може рећи да је нешто „скоро јабука“. Размишљајмо о „црву сумње“ и о томе зашто се каже да је „у здравој јабуци здрав и црв“. Не прихватајмо пластичне замене за право воће, ма колико оно изгледало привлачно на столу, лакирано, сјајно, у живахним бојама јесени – и безукусно. По чему човек личи на јабуку, а по чему свет? Зашто се учитељима у многим школама у свету поклањају баш – јабуке? Прочитајте причу „Добро дрво“, или „Јабуку на друму“ Вељка Петровића. Пишите, цртајте, експериментишите, упоређујте, истражујте… у свим областима.Зато су све активности (како то „здраво-јабучно“ звучи, та реч „активност“) око обележавања Дана школе усмерене ка симболици и веома широким значењима јабуке. Свака идеја, ма колико необична била, добродошла је таман колико још нека од 7.000 постојећих врста овог веома старог воћа. Позивамо вас да се сетите да су знање, лепота, љубав, здравље, поштовање, срећа, наука, искушење… сабрани у јабукама које могу да буду Њутнова, свадбарска, Евина, Афродитина, Еплова, она на глави сина Виљема Тела, она на плочама Битлса, на Магритовој слици, у жаргонском изразу за Њујорк… па зато нудимо „питу од ушећерених јабука по рецепту старом 58 година, а предвиђену за сервирање по виртуелним учионицама“:

  ЛИКОВНО-ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС:1. СВЕТ КАО ЈАБУКА 2. ЧОВЕК КАО ЈАБУКА 3. ШКОЛО, ЈАБУКО МОЈА

  ГЕОГРАФИЈА И МАТЕМАТИКА Модел планете као јабуке. Када би Земља била величине јабуке, колико би било Сунце и са чим би се могло упоредити? Да ли би тада Јупитер био као бресква, лубеница, или можда кестен? Да ли кора јабуке може да представља литосферу?Како се зову различити пресеци и одсеци јабуке? Како им израчунати површину и запремину?„Имаш две јабуке…“ и остали рачунски задаци и загонетке.

  ФИЗИКА И ХЕМИЈА Да ли су сечење, кување, печење, шећерење, прављење сока, падање… физичке, или хемијске појаве?Да ли је и како је Њутну пала јабука на главу? Шта би се десило да је Галилеј са врха Торња у Пизи бацио јабуку и лубеницу?Експерименти са јабукама. Да ли плута, или тоне исто у води која је слана? Њутново клатно са јабукама…

  ВЕРОНАУКА И ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ, ЕТИКА И ЕКОЛОГИЈА Дрво врлина и грехова. Грађанска кампања за очување дрвећа.

  БИОЛОГИЈА И ИСТОРИЈА Сорте јабука, порекло. Легенде о јабукама. Јабука у традицији и историји. Калемљење. Место јабука у класификацији биљака…

  ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ И ИНФОРМАТИКА Игре и игрице са јабукама. Израда квизова о јабукама на различитим платформама.

  МУЗИЧКА КУЛТУРА И СТРАНИ ЈЕЗИЦИ Песме о јабукама, цитати и мисли на страном језику

  АНКЕТА ЗА УЧЕНИКЕ МЛАЂИХ РАЗРЕДА (поред свих осталих активности по избору)1. Шта је за тебе јабука?2. Шта се од јабуке може направити?3. Зашто волиш (не волиш) јабуке?4. Каква је сличност између школе и јабуке?Учинимо овај Дан школе Данима јабуке.