• 022 561 330
 • skolajp@ospopovicindjija.edu.rs
 • срб   | |   srb
 • Путовање настављамо- правац Италија!

  Путовање настављамо- правац Италија!

  Ученици другог разреда су на часовима једносменског рада путовали у Италију, земљу чизму.

  Научили смо који је главни град, где се налази Криви торањ, Колосеум, гондола… правили смо пицерију, од папира пасту, бројали на италијанском… 

  Истраживали смо знаменитости, неке делимо са Вама : 

  Виљушка је најпре постала популарна у Италији, зато што је омогућавала становницима ове земље да на лакши начин уврћу шпагете.

  Многи од највећих светских брендова долазе из Италије. Нутела, Ферари, Версаће имена су за које је чуо читав свет, али Италијани имају још много познатих брендова.

  Виноград на ходочасном путу од Рима до Ортоне, поедује фонтану из које тече црвено вино. Ово вино је бесплатно и доступно свима.

  Закон налаже да све гондоле у Венецији морају бите црне боје.

  Италија је један од оснивача Европске уније.

  Напуљ је град у којем је настала прва икада пица на свету, а недавно је чувену пицу Маргариту благословио и сам папа.

  Италијанска тробојка настала је по узору на тробојку Француске. Током дуго година, застава Италије се мењала. Сада изгледа као тробојка зелено бело црвена.

  Најдужи тунел на свету спаја Швајцарску и Италију и дугачак је чак 57 километара. За његову изградњу, било је потребно 17 година.

  Чувени сир пармезан, настао је у италијанском граду Парма. Поред пармезана, ова земља изродила је и многе друге сиреве попут горгонзоле, моцарезеле и рикоте од које се праве чувени каноли.

  Ово је и земља са највећим бројем вулкана у Европи, а Везув, Етна и Стромболи као три највећа, имали су своје ерупције у задњих 100 година.

  Аутор популарног дечијег дела Пинокио, Карло Колоди, био је Италијан.

  Пинокио у нашој машти :